Tüp bebek tedavisinin ne kadar sürede tamamlanacağı eşlere uygulanan yöntemi ve aşamalarına göre farklılaşabilir. Genel olarak 15 ila 20 gün arasında tedavi tamamlanmaktadır. Kısırlığa sebep olan hastalığa ve bu hastalığın tedavi süresine göre de değişmektedir. Tüp bebek tedavisi boyunca tercih edilmiş olan tüp bebek merkezinde tedaviyi uygulayan tüp bebek doktorunun belirlediği belli aralıklarla gelinmesi gerekir. Erkek hastanın yalnızca bir gün tedaviye gelmesi yeterlidir.
Bu tedaviye başlanmadan önce hem anne adayı, hem de baba adayı ayrıntılı bir muayeneden geçirilmektedir. Tedavinin büyük yükü anne adayının üzerinde olmasına karşın, baba adayları da bazı hazırlıklar yaparak hem kendini, hem de eşini bu duruma hazırlamalıdır.
Tüp bebek tedavisinde anne adayının fiziken sağlıklı olması oldukça önem teşkil eder. Anne adayı beslenmesinden, fizyolojik sağlığına kadar her türlü noktaya dikkat etmelidir. Bu süreç içinde bedenine girecek her besine titizlikle yaklaşmalı, psikolojik açıdan sağlam durmaya çalışılmalıdır. Tüp bebek ile bebek sahibi olmak isteyen anne ve baba adaylarında, kadına çeşitli ilaçlar uygulanmakta, hormon tedavisi yapılmaktadır. Bu dönemde kadındaki hormon artışına bağlı olarak stres artmakta, psikolojik değişimler yaşanmaktadır. Bu tedavide baba adayının yerine getirmesi gereken bazı görevler vardır. Baba adayına uygulanan bazı tedaviler vardır. Fakat genelde tüm yük anne adayının üzerinde olmaktadır. Bu sebeple baba adayı bu dönemde eşine destek olmalıdır.
Bir önceki yazımız olan blastokist transferi nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
One comment
Pingback: Tüp bebek tedavisi ve rahim iç zarı hasarlanması | Tüp bebek